26 lutego 2011

Naleśniki pieguski

Gdy pierwszy raz zrobiłam te naleśniki z jednej porcji, wiedziałam, że to duży błąd! Znikają w oka-mgnieniu! Tym bardziej, że zwabieni zapachem przybywają sąsiedzi (czytaj rodzice) i pytają z niewinną minką : "Co tam dobrego robisz?". Dlatego teraz smażę stosik z 3-4 porcji. Podam przepis na jedną porcję, ale gdy chcemy zrobić więcej na raz, dodajmy mniejszą ilość mleka. Gdy ciasto wyjdzie za płynne dodajemy mąki i odwrotnie.

Naleśniki pieguski

ciasto:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka maku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
farsz:
  • ser biały 200 g
  • śmietanka 100 ml
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 laski wanilii
sos:
  • czerwone owoce (truskawki lub porzeczki)
  • cukier
Mleko, budyń, mąkę, jajka i sól zmiksować. Dodać mak. Na rozgrzanym oleju smażyć naleśniki. Ser biały zmielić trzykrotnie, dodać śmietankę, cukier, oraz ziarenka z 1/4 laski wanilii. Wymieszać na gładką masę. Owoce (u mnie mrożone porzeczki) podgrzać w rondelku z cukrem, następnie przetrzeć przez sitko.
[Przepis pochodzi ze strony www.winiary.pl, choć ja zetknęłam się z nim w dodatku do "Gazety wyborczej"]



UWAGA! Nie wyrzucajcie pustej laski waniliowej, tylko włóżcie ją do słoiczka i zasypcie cukrem. Cukier waniliowy będzie z tego jak znalazł:)

Jak smakuje? Kontrastowe połączenie słodyczy masy serowej z kwaskowym smakiem sosu owocowego sprawia, że naleśniki nie "zatykają". Mak w cieście dodaje "smaczku" naleśnikowi, lekko chrupie;)
Dla kogo? Dla jaroszy, dzieci, dla znudzonych schabowym, dla każdego!

Po zjedzeniu naleśników proszę wziąć lusterko i szeroko się uśmiechnąć:)))

Smacznego!

29 komentarzy:

  1. Ależ fantastycznie wyglądają :) Intrygujący przepis :)

    Mam ogromne zaległości u Ciebie - biegnę nadrabiać :)
    Miłej soboty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami!!!!! Zapiszę przepis i na pewno wykorzystam, bośmy naleśnikożercy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem jak smakują ale wyglądają jak z holiłód :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ rozbawiło mnie ostatnie zdanie:)
    Filipek uwielbia naleśniki więc na pewno zrobię, bo przepis bardzo ciekawy.
    Pozdrawiam cieplutko miłego weekendu życzę Wam!

    OdpowiedzUsuń
  5. rozkosz na samą myśl...mmmm... jutro zabieram się do dzieła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają smakowiecie:)
    Jak zwykle zdjęcia piękne:)
    pozdrawiam Aga

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie nalesniki to ulubione sobotnie danie...ale nie wpadłabym,ze zeby je z makiem zapodac!:)
    Ech...szalenstwo kochana,slina cieknie,biegne robic!!DZIEKI ZA INSPIRACJE!!

    Jak nie kapciochy sliczne,to nalesniki:):)
    I tak tu wzdychamy u Ciebie kochana:):)!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają nieziemsko!
    przepis od razu przepisuję do specjalnego zeszytu kucharskiego:)
    jeszcze dzisiaj spróbuję przyrządzić!:)

    pozdrawiam
    www.groszkowomi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis, trzeba wypróbować. A rada na końcu jest super, hehe:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis! na bank wypróbuję i to juz jutro!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie wiem jak smakują, ale jeśli tak jak wyglądają to koniecznie muszę zrobić :))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. ja na razie nie będę robiła , ponieważ nie dalej jak wczoraj miałam naleśniki w swojej wersji... Twoja jest bardzo smakowita, jak widać :) i budyń do ciasta...kiedyś moja mama dodawała trochę budyniu do sera, ale teraz nie wiem czy tylko do pierogów czy do naleśników także...a o niezatykalności przekonałam się wczoraj polewając swoje naleśniki sosem z czarnej porzeczki...dla odmiany :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. ślinotok - chyba wiem co będzie na kolację :) pozdrawiam Majka

    OdpowiedzUsuń
  15. No i skusiłaś.. pal licho kilogramy..przepis zanotowany a ślinianki już pracują.. dziękuję za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetny przepis-lubimy wszelkie nalesniki ale takich jeszcze nie jedliśmy:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mhm,ale pyszności,jejku jak to musi wspaniale smakować.Koniecznie muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. ale narobiłaś smaka :)))
    no jeszcze takich nie próbowałam ...
    dzięki za przepis ...
    w najbliższym czasie wypróbuję :)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis bardzo ciekawy. Szczególnie zastanawia mnie ten budyń dodany do ciasta... muszę spróbować.
    Ja naleśniki z serem aby nie zatykały lekko podsmażam, ale pomysł z sosem owocowym wydaje się bardzo smakowity.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszą byż obłędnie smakowite :) Oj zrobię je, zrobię :)
    Jak to cudnie, że trefiłam na Twój blog.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Zaraz zapisuję przepis ! Uwielbiamy naleśniki, mak, ser i porzeczki.
    Uczta dla podniebienia i uśmiech piegowaty :))
    Ściskam i dziękuję za ciepłe słowa na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis ciekawy! Budyń i mak! A usmiech to wiem jaki będzie ..hehe
    Śliczne zdjęcia...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Ożesz.... jaki zarypisty przepis... zrobię... koniecznie... uwielbiam naleśniki... każde. A takich jeszcze nie jadłam!!!!

    Ściskam :))

    OdpowiedzUsuń
  24. A wydawało mi się, że jestem mistrzynią w kwestii przyrządzania naleśników we wszelkich możliwych wersjach. Myliłam się ! Ten przepis zapowiada niebo w gębie i na pewno spróbuję. Dzięki;-)
    Lusi

    OdpowiedzUsuń
  25. oj, jakie fajne ;) lubię takie cieniutkie jak chusteczka naleśniki, piękny z nich stosik utworzyłaś ;) na razie jestem na diecie i nie mogę jeść naleśników, ale ochoty na nie narobiłaś mi przeogromnej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. O! świetna sprawa. Uwielbiam naleśniki i mak też. Coś czuję, że to będzie mój przepis.
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  27. Świetnie wyglądają! Muszę spróbować..

    OdpowiedzUsuń
  28. ale ciekawy przepis ;-)
    aż chce się polecieć do kuchni i odpalać patelnie ;-)))
    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  29. dzisiaj przetestowałam. REWELACJA! Jak to mój mąż powiedział - nigdy nie jadł smaczniejszych naleśników:-)

    OdpowiedzUsuń