15 marca 2009

Wieprzowina po cygańsku







Idąc za ciosem poprzedniego postu postawiłam dziś na wieprzowinę. Zgodnie z polską tradycją na niedzielny obiad nie może zabraknąć schabu. Ale żeby nie było nudno i tłusto kuchnia zaserwowała "Schab po cygańsku". Przepis wynaleziony dawno temu przez mojego męża przyjął się znakomicie w naszym jadłospisie. Aromatyczne i kruche mięso ma wiele zalet - rozpływa się w ustach i jest niskokaloryczne.


*6 rozbitych kotletów schabowych
*2 starte marchewki
*1 starta pietruszka
*1 mały starty seler
*2 cebule przekrojone na pół
*kilka łyżek musztardy
*3 zmiażdżone ząbki czosnku
*goździki
*0,5 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
*sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Kotlety doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem i smarujemy z obu stron musztardą. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy pierzynką startych warzyw. Zalewamy wywarem. Na wierzchu układamy połówki cebuli nabite goździkami, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Schab podawać możemy z kaszą gryczaną, ryżem lub kuskusem.
Smacznego!









Konkurs z poprzedniego postu nadal trwa. Zapraszam!

20 komentarzy:

  1. Ojej, jak to dobrze,że właśnie przed chwilą zjadłam, bo na widok tych przysmaków kiszki by mi marsza grały .Przepis zaraz sobie przepiszę,zachowam i zrobię, pod pierzynką z warzyw - schab? Wygląda bardzo smakowicie, ale pewnie w dużej mierze to zasługa Twoich kolejnych, artystycznych zdjęć.
    Cieplutko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają te Twoje zdjęcia!
    A przepis na schab do wypróbowania!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kobieto, Ty nawet surowe mięcho upaćkane musztardą potrafisz sfotografować tak, że człowiekowi ślinka cieknie :) Podziwiam :) I zapisuję przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, jak Ty to wszystko pięknie pokazałaś! Śliczne kompozycje, zarówno surowe, jak i już gotowe i podane na stole! Brawo!!!
    Przepis zapisuję i pewnie kiedyś wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie to wygląda:)
    Przepis zanotowałam...:)
    Konkurs?
    Zaraz wracam do poprzedniego postu:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał, ale jestem głodna...
    Ale o tej porze chyba już nie można...
    Przepis fajny (uwielbiam goździki), zapisałam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy ten Twój przepis.
    Jak nie spróbuje to nie dowiem się jak smakuje ten schabik.Bo wygląda niesamowicie.A zdjęcia mistrzowskie...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne aranżacje! Zawsze jestem pod wrażeniem Twoich zdjęć ale teraz przeszłaś samą siebie!
    Przepis ciekawy - gratulacje dla autora!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pewnoscią jak wygląda tak smakuje czyli wybonie ale, ale postanowiłam sprawdzic. W zasadzie powinnam zapytac ale skoro dołączylłaś przepis to moze nie trzeba:)))). Zdjęcia - dla mnie bomba.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj jakie to musi być pyszne. Musze koniecznie wypróbować. Pięknie podane, wygląda super apetycznie... Aż się godna zrobiłam ;D
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  11. robie podobnie schab, czyli pod warzywna kołderką, ale bez musztrady i na wierzch smaruje majonezem. Twoja wersja jest zdrowsza i lżejsza, musze wypróbowac!

    OdpowiedzUsuń
  12. Trzeba przyznac ze obiadek niedzielny wyglada bardzo apetycznie. Moze i ja korzystajac z Twojego przepisu na przyszlym weekendzie cos takiego wysmerfuje!
    A tutaj informacje jakie mi sa znane na temat bejcowanie wolowiny :)
    Bejcowanie, czyli utrwalanie miesa w zalewie z octu, stosuje sie tylko do miesa wolowego, baraniny, koniny i dziczyzny; stezenie kwasu octowego w zalewie nie powinno przekroczyc 2,5 procent oprocz octu do zalewy dodaje sie przyprawy aromatyczne takie, jak pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy, niekiedy nasiona jalowca, kolendry oraz pokrojona w krazki cebule.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam !
    Mistrzostwo świata ! Przepis - to tylko przepis, ale indywidualne wykonanie i tak piękna oprawa całego wykonania, efektowne nakrycia - Ech! Tylko Polki tak potrafią czarować (:
    Pozdr. serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ ja nierozważna jestem! Pokazałam mojemu M. Twój post.Teraz pewnie będzie się domagał podobnej orgii smakowo-kolorystycznej! Tymczasem wyśrubowałaś poziom tak wysoko, że trudno będzie sprostać:)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdecydowanie przepis do wypróbowania. Zdecydowanie bardzo udana aranżacja. Zdecydowanie narobiłaś mi apetytu, a tu przecież trzeba zadbać o formę, wraz z coraz cieplejszymi dniami i malejącą ilościa warstw ubioru;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. llooka zajrzyj -http://deccoria.pl/galeria,id,15286

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzięki Elisse za info. Nie da się ukryć, zebrała panna naszą śmietankę! Szczyt, żeby chociaż źródło podała!

    OdpowiedzUsuń
  18. Schabik zrobiłam ..Przepis super.Warzywka duszone pachna niesamowicie...Polecam!

    OdpowiedzUsuń