Idąc za ciosem poprzedniego postu postawiłam dziś na wieprzowinę. Zgodnie z polską tradycją na niedzielny obiad nie może zabraknąć schabu. Ale żeby nie było nudno i tłusto kuchnia zaserwowała "Schab po cygańsku". Przepis wynaleziony dawno temu przez mojego męża przyjął się znakomicie w naszym jadłospisie. Aromatyczne i kruche mięso ma wiele zalet - rozpływa się w ustach i jest niskokaloryczne.
*6 rozbitych kotletów schabowych
*2 starte marchewki
*1 starta pietruszka
*1 mały starty seler
*2 cebule przekrojone na pół
*kilka łyżek musztardy
*3 zmiażdżone ząbki czosnku
*goździki
*0,5 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
*sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Kotlety doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem i smarujemy z obu stron musztardą. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy pierzynką startych warzyw. Zalewamy wywarem. Na wierzchu układamy połówki cebuli nabite goździkami, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Schab podawać możemy z kaszą gryczaną, ryżem lub kuskusem.
Smacznego!
Konkurs z poprzedniego postu nadal trwa. Zapraszam!
*6 rozbitych kotletów schabowych
*2 starte marchewki
*1 starta pietruszka
*1 mały starty seler
*2 cebule przekrojone na pół
*kilka łyżek musztardy
*3 zmiażdżone ząbki czosnku
*goździki
*0,5 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
*sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Kotlety doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem i smarujemy z obu stron musztardą. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy pierzynką startych warzyw. Zalewamy wywarem. Na wierzchu układamy połówki cebuli nabite goździkami, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Schab podawać możemy z kaszą gryczaną, ryżem lub kuskusem.
Smacznego!
Konkurs z poprzedniego postu nadal trwa. Zapraszam!
Ojej, jak to dobrze,że właśnie przed chwilą zjadłam, bo na widok tych przysmaków kiszki by mi marsza grały .Przepis zaraz sobie przepiszę,zachowam i zrobię, pod pierzynką z warzyw - schab? Wygląda bardzo smakowicie, ale pewnie w dużej mierze to zasługa Twoich kolejnych, artystycznych zdjęć.
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam
Pysznie wyglądają te Twoje zdjęcia!
OdpowiedzUsuńA przepis na schab do wypróbowania!
Pozdrawiam :)
Kobieto, Ty nawet surowe mięcho upaćkane musztardą potrafisz sfotografować tak, że człowiekowi ślinka cieknie :) Podziwiam :) I zapisuję przepis ;-)
OdpowiedzUsuńJejku, jak Ty to wszystko pięknie pokazałaś! Śliczne kompozycje, zarówno surowe, jak i już gotowe i podane na stole! Brawo!!!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję i pewnie kiedyś wykorzystam :-)
Smacznie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńPrzepis zanotowałam...:)
Konkurs?
Zaraz wracam do poprzedniego postu:)))
Łał, ale jestem głodna...
OdpowiedzUsuńAle o tej porze chyba już nie można...
Przepis fajny (uwielbiam goździki), zapisałam
Bardzo ciekawy ten Twój przepis.
OdpowiedzUsuńJak nie spróbuje to nie dowiem się jak smakuje ten schabik.Bo wygląda niesamowicie.A zdjęcia mistrzowskie...Pozdrawiam
Fantastyczne aranżacje! Zawsze jestem pod wrażeniem Twoich zdjęć ale teraz przeszłaś samą siebie!
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy - gratulacje dla autora!
Pozdrawiam serdecznie.
Z pewnoscią jak wygląda tak smakuje czyli wybonie ale, ale postanowiłam sprawdzic. W zasadzie powinnam zapytac ale skoro dołączylłaś przepis to moze nie trzeba:)))). Zdjęcia - dla mnie bomba.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oj jakie to musi być pyszne. Musze koniecznie wypróbować. Pięknie podane, wygląda super apetycznie... Aż się godna zrobiłam ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
robie podobnie schab, czyli pod warzywna kołderką, ale bez musztrady i na wierzch smaruje majonezem. Twoja wersja jest zdrowsza i lżejsza, musze wypróbowac!
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznac ze obiadek niedzielny wyglada bardzo apetycznie. Moze i ja korzystajac z Twojego przepisu na przyszlym weekendzie cos takiego wysmerfuje!
OdpowiedzUsuńA tutaj informacje jakie mi sa znane na temat bejcowanie wolowiny :)
Bejcowanie, czyli utrwalanie miesa w zalewie z octu, stosuje sie tylko do miesa wolowego, baraniny, koniny i dziczyzny; stezenie kwasu octowego w zalewie nie powinno przekroczyc 2,5 procent oprocz octu do zalewy dodaje sie przyprawy aromatyczne takie, jak pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy, niekiedy nasiona jalowca, kolendry oraz pokrojona w krazki cebule.
Witam !
OdpowiedzUsuńMistrzostwo świata ! Przepis - to tylko przepis, ale indywidualne wykonanie i tak piękna oprawa całego wykonania, efektowne nakrycia - Ech! Tylko Polki tak potrafią czarować (:
Pozdr. serdecznie
Ależ ja nierozważna jestem! Pokazałam mojemu M. Twój post.Teraz pewnie będzie się domagał podobnej orgii smakowo-kolorystycznej! Tymczasem wyśrubowałaś poziom tak wysoko, że trudno będzie sprostać:)))
OdpowiedzUsuńZdecydowanie przepis do wypróbowania. Zdecydowanie bardzo udana aranżacja. Zdecydowanie narobiłaś mi apetytu, a tu przecież trzeba zadbać o formę, wraz z coraz cieplejszymi dniami i malejącą ilościa warstw ubioru;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńllooka zajrzyj -http://deccoria.pl/galeria,id,15286
OdpowiedzUsuńDzięki Elisse za info. Nie da się ukryć, zebrała panna naszą śmietankę! Szczyt, żeby chociaż źródło podała!
OdpowiedzUsuńha, ha...już usunęła:)
OdpowiedzUsuńSchabik zrobiłam ..Przepis super.Warzywka duszone pachna niesamowicie...Polecam!
OdpowiedzUsuńpysznosci!!! zostaję!
OdpowiedzUsuń