13 marca 2009

Wołowinka


Dziś dekoracje kuchenne trochę na wesoło. Miała być krowa, a przyszedł byk. I co, mam złożyć reklamację? Myślałam o aranżacji mlecznej, ale jaki z byka pożytek w tym temacie? Jedynie wołowinka przychodzi mi na myśl.



Książki "Sporządzanie posiłków" to własność mojej mamy z lat szkolnych, gdy uczęszczała do szkoły gastronomicznej u Sióstr Niepokalanek w Nowym Sączu. Poruszają jakże cenne informacje :
- Zjawiska zachodzące w technice kulinarnej
-Temperatura środowiska, w jakiej przebiegają procesy kulinarne
-Zmiany zachodzące w składnikach odżywczych podczas gotowania
-Cele obróbki cieplnej
Chętnych do zgłębiania tajników kulinarnych od podszewki odsyłam do tej jakże wyczerpującej publikacji:)


I na koniec konkurs-żart : co to jest "bejcowanie" w odniesieniu do mięsa wołowego? Wśród poprawnych odpowiedzi wylosuję jedną i nagrodzę. Konkurs trwa do 22 marca. Zapraszam do wzięcia w nim udziału!
A oto nagroda w konkursie:)

16 komentarzy:

  1. Byczek super !!!

    A co do bejcowania ...

    wydaje mi się, że chodzi innymi słowy o marynowanie czyli trzymanie mięsa w aromatycznej zalewie

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne masz skojarzenia! Byczek fajny.
    A bejcowanie to malowanie wołowiny - pędzlem bejcą. Bejca w kuchni może mieć wiele różnych składników.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bejcowanie (marynowanie) może mieć różny cel. Trzymanie mięsa w aromatycznej zalewie służy poprawie jego smaku, ma działanie konserwujące, a przede wszystkim sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste.

    Bejcować można :
    – w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do której dodajemy warzywa, cebulę, sok z cytryny, rozkruszone jagody jałowca oraz przyprawy.
    – w mleku lub musztardzie
    – w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  4. Byczek jest rewelacyjny! Jak jeszcze trochę "żywca" przybędzie niedługo będziesz miała wiejskie gospodarstwo! Śliczna ta krowina, podobnie jak drób!
    Bejcowanie- to marynowanie mięsa, trzyma się toto w zalewie lub smaruje co jakiś czas pędzelkiem- bejce są różne i właściwie można je komponować wedle uznania.
    Stare książki kucharskie też uwielbiam , zaczytuję się w Irenie Gumowskiej, można czytać do poduszki zamiast książki przygodowej:)
    Przepraszam za te znikające komentarze u mnie, ale usiłuje coś zrobić z tym granatem, żeby było bardziej wiosennie:)
    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam krówska i mam ich kilka. Twój byczek też jest cudowny!
    I zabójcze lektury:D
    No i jak ładnie to wszystko pokazałaś.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bejcowanie konserwuje, poprawia smak i kruchość.
    A ten byk ma buźkę krówki zdecydowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bejcowanie wołowiny to inaczej trzymanie tegoz mięska w zalewie(marynacie),która sie sporzadza w/g róznych ,,szkół,,.Kazdy ma swoja sprawdzoną.
    Miała być krówka-jest byczek.I to wołowinka,i to wołowinka...
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasandro widzę,że się zaangażowałaś - cieszy mnie to:)
    Magoda jesteś obłędna za tym pędzlowaniem.
    qlkowa - witam w mych skromnych progach!
    Elisse z tym żywcem, to nie zamierzone. Ale w moich mieszkaniowych warunkach to tylko substytuty mi pozostały...
    Olla, nie wywołuj burzy w szklance wody, bo tolerancja polska wisi na włosku - byczek zniewieściały?
    Aagaa - dzięki za odpowiedź!
    Miłego weekendu życzę wszystkim odwiedzającym!

    OdpowiedzUsuń
  9. No tak w kulinarnych tematach wszyscy na bieżąco "bejcowanie" czyli marynowanie "trzymanie" sztuki mięska w zalewie lub marynacie jak kto woli przez okreslony czas najlepiej w chłodnym miejscu.A potem juz tylko do pieca lub na piec. A jeśli chodzi o byczka jest super ale pomyślaałam sobie,-jakie to szczęście, że to tylko gadżet-:)))).

    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  10. Bejcowanie: namaczanie mięsa zalewą,w skład której np:może wejść wywar rosołu z ziołami,aby mięso nabrało kruchości i przeszło aromatem ziół.
    A byczek który miał być krówką bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a cóż on taki biedny w kajdany zakuty??? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Byczek na pierwszy rzut oka ,rzeczywiście wygląda z pyska na krówkę ,taki łagodny.
    Bejcowanie -marynowanie ,dziewczyny już dużo napisały na ten temat .

    OdpowiedzUsuń
  13. pojęcie jak dla mnie tak samo dziwne jak luzowanie kurczaka :) ale świta mi że to marynowanie w zalewie...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Bejcowanie to inaczej marynowanie, a bejca to zalewa, a ja bardzo, bardzo chcę tą bieliznę mieć!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mądrzejsi ode mnie podpowiadają mi że bejcowanie to marynowanie mięsa w bejcy czyli zalewie z octu, wina, zsiadłego mleka, przypraw itp i że potrafi takie cuda zdziałać ze zwykłą krowę czy kurę upodobni w smaku do dziczyzny :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bejcowanie to inaczej trzymanie przez kilka godzin w różnych zalewach , po których to mięso kruszeje i jest po prostu delikatniejsze i szybcie sie przyrządza. Dopiero po bejcowaniu mięso czeka na lakierowanie :-) Bejcowało się również kiedys po to by można był przechowywać mięso bez lodówki .
    A byczek śliczny .

    OdpowiedzUsuń