Dziś dekoracje kuchenne trochę na wesoło. Miała być krowa, a przyszedł byk. I co, mam złożyć reklamację? Myślałam o aranżacji mlecznej, ale jaki z byka pożytek w tym temacie? Jedynie wołowinka przychodzi mi na myśl.
Książki "Sporządzanie posiłków" to własność mojej mamy z lat szkolnych, gdy uczęszczała do szkoły gastronomicznej u Sióstr Niepokalanek w Nowym Sączu. Poruszają jakże cenne informacje :
- Zjawiska zachodzące w technice kulinarnej
-Temperatura środowiska, w jakiej przebiegają procesy kulinarne
-Zmiany zachodzące w składnikach odżywczych podczas gotowania
-Cele obróbki cieplnej
Chętnych do zgłębiania tajników kulinarnych od podszewki odsyłam do tej jakże wyczerpującej publikacji:)
- Zjawiska zachodzące w technice kulinarnej
-Temperatura środowiska, w jakiej przebiegają procesy kulinarne
-Zmiany zachodzące w składnikach odżywczych podczas gotowania
-Cele obróbki cieplnej
Chętnych do zgłębiania tajników kulinarnych od podszewki odsyłam do tej jakże wyczerpującej publikacji:)
I na koniec konkurs-żart : co to jest "bejcowanie" w odniesieniu do mięsa wołowego? Wśród poprawnych odpowiedzi wylosuję jedną i nagrodzę. Konkurs trwa do 22 marca. Zapraszam do wzięcia w nim udziału!
A oto nagroda w konkursie:)
Byczek super !!!
OdpowiedzUsuńA co do bejcowania ...
wydaje mi się, że chodzi innymi słowy o marynowanie czyli trzymanie mięsa w aromatycznej zalewie
Pozdrawiam
Fajne masz skojarzenia! Byczek fajny.
OdpowiedzUsuńA bejcowanie to malowanie wołowiny - pędzlem bejcą. Bejca w kuchni może mieć wiele różnych składników.
Pozdrawiam!
Bejcowanie (marynowanie) może mieć różny cel. Trzymanie mięsa w aromatycznej zalewie służy poprawie jego smaku, ma działanie konserwujące, a przede wszystkim sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste.
OdpowiedzUsuńBejcować można :
– w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do której dodajemy warzywa, cebulę, sok z cytryny, rozkruszone jagody jałowca oraz przyprawy.
– w mleku lub musztardzie
– w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw.
Byczek jest rewelacyjny! Jak jeszcze trochę "żywca" przybędzie niedługo będziesz miała wiejskie gospodarstwo! Śliczna ta krowina, podobnie jak drób!
OdpowiedzUsuńBejcowanie- to marynowanie mięsa, trzyma się toto w zalewie lub smaruje co jakiś czas pędzelkiem- bejce są różne i właściwie można je komponować wedle uznania.
Stare książki kucharskie też uwielbiam , zaczytuję się w Irenie Gumowskiej, można czytać do poduszki zamiast książki przygodowej:)
Przepraszam za te znikające komentarze u mnie, ale usiłuje coś zrobić z tym granatem, żeby było bardziej wiosennie:)
serdecznie pozdrawiam
Uwielbiam krówska i mam ich kilka. Twój byczek też jest cudowny!
OdpowiedzUsuńI zabójcze lektury:D
No i jak ładnie to wszystko pokazałaś.
Bejcowanie konserwuje, poprawia smak i kruchość.
OdpowiedzUsuńA ten byk ma buźkę krówki zdecydowanie:)
Bejcowanie wołowiny to inaczej trzymanie tegoz mięska w zalewie(marynacie),która sie sporzadza w/g róznych ,,szkół,,.Kazdy ma swoja sprawdzoną.
OdpowiedzUsuńMiała być krówka-jest byczek.I to wołowinka,i to wołowinka...
Pozdrowionka
Kasandro widzę,że się zaangażowałaś - cieszy mnie to:)
OdpowiedzUsuńMagoda jesteś obłędna za tym pędzlowaniem.
qlkowa - witam w mych skromnych progach!
Elisse z tym żywcem, to nie zamierzone. Ale w moich mieszkaniowych warunkach to tylko substytuty mi pozostały...
Olla, nie wywołuj burzy w szklance wody, bo tolerancja polska wisi na włosku - byczek zniewieściały?
Aagaa - dzięki za odpowiedź!
Miłego weekendu życzę wszystkim odwiedzającym!
No tak w kulinarnych tematach wszyscy na bieżąco "bejcowanie" czyli marynowanie "trzymanie" sztuki mięska w zalewie lub marynacie jak kto woli przez okreslony czas najlepiej w chłodnym miejscu.A potem juz tylko do pieca lub na piec. A jeśli chodzi o byczka jest super ale pomyślaałam sobie,-jakie to szczęście, że to tylko gadżet-:)))).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Bejcowanie: namaczanie mięsa zalewą,w skład której np:może wejść wywar rosołu z ziołami,aby mięso nabrało kruchości i przeszło aromatem ziół.
OdpowiedzUsuńA byczek który miał być krówką bardzo fajny :)
a cóż on taki biedny w kajdany zakuty??? :)
OdpowiedzUsuńByczek na pierwszy rzut oka ,rzeczywiście wygląda z pyska na krówkę ,taki łagodny.
OdpowiedzUsuńBejcowanie -marynowanie ,dziewczyny już dużo napisały na ten temat .
pojęcie jak dla mnie tak samo dziwne jak luzowanie kurczaka :) ale świta mi że to marynowanie w zalewie...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBejcowanie to inaczej marynowanie, a bejca to zalewa, a ja bardzo, bardzo chcę tą bieliznę mieć!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMądrzejsi ode mnie podpowiadają mi że bejcowanie to marynowanie mięsa w bejcy czyli zalewie z octu, wina, zsiadłego mleka, przypraw itp i że potrafi takie cuda zdziałać ze zwykłą krowę czy kurę upodobni w smaku do dziczyzny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bejcowanie to inaczej trzymanie przez kilka godzin w różnych zalewach , po których to mięso kruszeje i jest po prostu delikatniejsze i szybcie sie przyrządza. Dopiero po bejcowaniu mięso czeka na lakierowanie :-) Bejcowało się również kiedys po to by można był przechowywać mięso bez lodówki .
OdpowiedzUsuńA byczek śliczny .