10 maja 2010

Wariacja na temat pasty

Wreszcie wypróbowałam przepis z książki, którą kilka lat temu kupiłam w Londynie. Właściwie są to 2 części wariacji na temat past.

Pasta w sosie śmietanowym
z dodatkiem wędzonego łososia i fety

Potrzebujemy:
* opakowanie makaronu ok. 500g ( u mnie szpinakowy)
*90g sera feta
*300 ml śmietanki kremówki
*150 ml brandy lub whisky
* 125 g wędzonego łososia
*szczypta pieprzu cayenne
*czarny pieprz świeżo zmielony
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ugotować makaron. Śmietankę wraz z brandy należy zagotować. Następnie dodać pokrojonego w paseczki wędzonego łososia i posiekaną natkę. Doprawić do smaku. Uważać z solą, ponieważ łosoś i feta są już słone.
Na porcję makaronu (jedną z 4) nałożyć sos wraz z łososiem. Całość posypać pokruszoną fetą.
Brzmi świetnie i tak też smakuje:). A dodatkowo jest to danie ekspresowe! Ach i nie zapomnijcie o lampce białego wina:)
SMACZNEGO!






12 komentarzy:

  1. Lubię makarony a Twój przepis i zdjęcia takie apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  2. A my własnie dzisiaj z Olka, rozprawy na temat makoaronowy prowadziłyśmy... zainspirował nas przedszkolny obiad, któremu O. powiedziala zdecydowanie NIE!!!

    A TU WIDZĘ PROSTY PRZEPISIK I NAPEWNO SMACZNY (ZDJĘCIA MÓWIĄ SAME ZA , SIEBIE)

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak tu się spokojnie diety trzymać skoro takie pyszności pokazujesz że ślinotoku wprost dostaję ?:) Bardzo apetycznie wygląda to danie, jak rodzinka się zjedzie na weekend zaserwuję je bo wszyscy jesteśmy wielkimi amatorami past. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię podobną pastę, tyle że zamiast fety i kremówki daję mascarpone. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie:) Zdjęcia baaardzo zachęcają!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajowy przepis,
    już se go "kopiuje"

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo przepis faktycznie z tych szybkich, nie maiłam żadnych planów obiadowych - może dziś zrobię

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne danie pieknie podane - to jest to!
    pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota ! Właśnie wpadłam do Ciebie po przepis na włoską zupę z pulpecikami ,bo tak nam zasmakowała .Zrobię ją trzeci raz i za każdym razem jakoś modyfikuję . Była już według oryginalnego przepisu ,potem postna wersja z pulpetami rybnymi na ostro ,a dziś mam zamiar wykorzystać mięso drobiowe. No i co ja bym bez Ciebie zrobiła???
    Zapodałaś kolejny świetny przepis!
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia i wspaniały przepis.Dziś wykorzystam go na obiad dla mojej rodzinki. Zakupy już zrobione i do dzieła.
    Dzięki Lloka.Spójrz do mnie . Co sądzisz o poduszkach?

    OdpowiedzUsuń
  11. *Aszko polecam!
    *Kamilo moje dzieci bardzo lubią makaron, ale Mi z sosikiem, a Wi na słodko. Także jak robię pasty to zawsze zostawiam dla Wi solo:)
    *Ulciu o dietach to ja bym mogła długo, ale tylko w teorii rozprawiać;)
    *Naczyniowa Kobieto:)chętnie spróbuję z mascarpone. Wtedy będzie na pewno delikatniejsza wersja.
    *Myszko na żywo też ładnie:)
    *Cicha kopiuj śmiało:)
    * Anno szybciutki przepis i wszyscy byli zadowoleni, babcia z dziadkiem też:)
    * Schola to danie nawet nie potrzebuje specjalnej oprawy i tak jest kolorowe.
    * Ito cieszę się, że mogłam pomóc:) Myślę, że jeszcze nie jeden przepis z tych książeczek wypróbuję.
    *Joanno już byłam, oglądałam i skomentowałam. Trochę profil mam tam inny, ale to ja:)
    Dziękuję za odwiedziny!

    OdpowiedzUsuń
  12. SUUUPER pomysł! Już wiem co będzie jutro na obiad - dzięki za inspirację :)!!!!

    OdpowiedzUsuń