Soczewicę kupiłam już kilka miesięcy temu, że taka zdrowa (źródło żelaza, selenu, magnezu, cynku), smaczna i niskokaloryczna ( niska zawartość tłuszczu i wysoka białka i błonnika)... no same achy i ochy. Siedziała sobie sierotka głęboko schowana, aż przyszedł na nią czas.
Powstała pyszna zupa na wywarze z królika, z dodatkiem suszonych grzybów i ziemniaków. W smaku przypomina nieco krupnik, ale jest łagodniejsza. Polecam na rozgrzewkę wszystkim zmarzlakom.
Zainteresowanych odsyłam do przepisu . Ja mojej zupy nie zabielałam, ponieważ wywar był wystarczająco treściwy i aromatyczny, aby stanowić bazę.
Powstała pyszna zupa na wywarze z królika, z dodatkiem suszonych grzybów i ziemniaków. W smaku przypomina nieco krupnik, ale jest łagodniejsza. Polecam na rozgrzewkę wszystkim zmarzlakom.
Zainteresowanych odsyłam do przepisu . Ja mojej zupy nie zabielałam, ponieważ wywar był wystarczająco treściwy i aromatyczny, aby stanowić bazę.
Przyszłam na zupę :) Jak już pisałam u siebie chorej się nie odmawia :P
OdpowiedzUsuńA tak na serio Kochana to śliczn zdjęcia! A sam przepis - cymes! Może ten wywar z królika bym odpuściła, ale sobie ugotuję!! :)
Dam znać ak smakowała :D
Miłego weekendu Tobei również :*
Zupka zawsze i o każdej porze :))
OdpowiedzUsuńA jeszcze sprawdzony przepis, to jest TO!
Pozdrawiam serdecznie :)
Muszę koniecznie spróbować. Sam przepis zapowiada się smakowicie, a na widok pięknych zdjęć ślinotoku dostaję.
OdpowiedzUsuńTymczasem skazałam się na głodóweczkę :/
no właśnie... chorej się nie odmawia :) poproszę podwójną porcję tej wspaniałej zupy.
OdpowiedzUsuńzdjęcia rewelacyjne!!!
Llooko! stęskniłam się za Tobą!
Smakowicie wygląda ta zupa:) Też moja soczewica leży zapomniana...hmmm... popełnie ją:P
OdpowiedzUsuńprzepiękne zdjecia jak zawsze, bardzo klimatyczne:)
pozdrawiam
miłego weekndowanka
oooo...jejju ja uwielbiam zupę z soczewicy! :D zostało coś dla mnie? :D:D
OdpowiedzUsuńZupa rewelacyjna, uwielbiam soczewicę, czerwoną, zieloną. Zupy, gulasz... pyszota....
OdpowiedzUsuńA zdjęcia jak zwykle bosssskie ;-)
Pozdrawiam Cię serdecznie
tWOJA ZUPKA WYGLĄDA PRZEPIĘKNIE I PEWNIE JESZCZE LEPIEJ SMAKUJE .oglądając zdjęcia czułam się przez chwile jak w jakiejś starej chacie ,bym sobie siedziała i babunia zaserwowała mi takie cudo
OdpowiedzUsuńJa tez poprosze o talerz tej apetycznej zupy:)
OdpowiedzUsuńWitaj.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy, wszelakie, zwłaszcza chłodną porą roku.
Twoja wygląda bardzo apetycznie i zachęca do "działania" :)
Najbardziej gustuję w tych gęstych (grochowa, fasolowa, jarzynowa) i kwaśnych (kapuśniak, ogórkowa, pomidorowa, żur).
Soczewicę stosuję często zamiennie do drugiego dania zamiast ziemniaków, dobrze przyprawiona jest przepyszna. Gotuję ją wówczas na kostce rosołowej, aż będzie lekko rozgotowana. Na koniec dodaję odrobinę masła. Robię ją również w wersjach kolorowo - smakowych, dodając w zależności: marchew lub pokrojony koperek.
Pozdrawiam.
Zupa smakowita, ale chyba jednak bez królika. Moja śp. Krusia mi staje przed oczami... Ale soczewicę na pewno wypróbujemy. Ładne zdjęcia, takie... aromatyczne. :)
OdpowiedzUsuńZupa smakowicie wygląda ...ja jednak tak jak Agutek bez królika:)
OdpowiedzUsuńŚp. Baksiu mi się zaraz przypomniał...
Serdeczne pozdrowienia!
zupy z soczewicy jeszcze nie jadłam,pewnie pychotka.
OdpowiedzUsuńJa robię pirogi z soczewica zielona , sa pyszne
Ja Was przepraszam za tego królika... i wszystkie inne...
OdpowiedzUsuńNo dobrze, na wywarze z warzyw też będzie smakować;)
Jak bym wiedziała, że tyle chętnych się zbierze wokół mojej zupki, to bym w 10 litrowym garze ugotowała.
Dziękuję za odwiedziny!!!
Mmmmm,soczewica...zupka!uwielbiam zupki a szczegolnie jesienia.
OdpowiedzUsuńPiekne zdjecia...chyba sie powtarzam...
Buziaki i zyczenia szczesliwego sobotniego popoludnia
Magdalena/Color Sepia
Uwielbiam soczewicę w zupie, gulaszu i pierogach. I już robię się głodna a obiecałam sobie że po 18 żadnego pojadania ... ta moja silna słaba wola ;)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńps
kochana dziękuję Ci bardzo bardzo za przesyłkę smakowitą już się nie mogę doczekać zimy ;)))
Nigdy nie jadłam zupki z soczewicy. Wygląda smakowicie i tak zapewne smakuje :-)
OdpowiedzUsuń